Великобритания обяви днес, че след края на преходния период за Брекзита ще въведе поетапно граничен контрол върху стоките, идващи от Европейския съюз, в опит да смекчи удара за компаниите, вече пострадали от коронавирусната пандемия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Правителството, което първоначално планираше от 2021 година да наложи пълен контрол върху вноса от ЕС, съобщи, че ще въведе промените на няколко етапа до 1 юли догодина. По този начин на фирмите ще бъде осигурено повече време за подготовка с документацията.

  • От 1 януари 2021 година вносителите на стандартни стоки като електроника и облекло ще разполагат с шест месеца за попълване на митнически декларации. Митата ще трябва да се плащат, но плащанията ще могат да се отлагат, докато не бъдат изготвени митническите декларации, а междувременно компаниите ще трябва да помислят как да отчитат ДДС върху вносни стоки.
  • От април ще бъде въведено задължително подаване на декларации при внос на животински продукти и растения.
  • От юли ще има пълна проверка за всички търговци и стоки.

Правителството предоставя пакет от 50 милиона лири за набиране на персонал, обучение и ново компютърно оборудване за компаниите, работещи в митническия сектор.

Британските власти ще изградят нови гранични съоръжения за извършване на проверки и ще осигурят подкрепа за пристанищата, които се нуждаят от нова инфраструктура.

По-рано "Файненшъл таймс" съобщи, като се позова на свои източници, че заради последиците от пандемията правителството се е отказало от плана си да въведе пълен граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари 2021 г. През февруари министърът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви, че контролът върху вноса е "необходим", за да се запазят границите на страната безопасни и сигурни и да се събират съответните данъци.

Източниците отбелязаха за FT, че Великобритания ще въведе облекчен режим на пристанищата си за вносни стоки от ЕС от 1 януари 2021 г. Но стоките, които влизат от острова в ЕС, може да бъдат подложени на стриктни проверки при пристигането си във Франция, като правилата за това ще определи Брюксел.