Вече за нас са виновни Съвета на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

На въпрос дали работодателите все още твърдят, че има умисъл при търга с цел облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори: "Не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост. Такива количества, при тези условия, няма кой друг да си позволи. Няма значение даже кой е, името му. Важното е, че това е определен човек и това не е пазарно поведение", обясни председателят на АИКБ.

ой потвърди, че няма промяна в позицията на четирите работодателски организации, е без смяна на ръководството няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.

Велев припомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана енергия без гарантиран почасов профил. "Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма друг такъв търг. Когато има такива с отклонения - това се определя със съгласието на продавач и купувач. Докато в случая това отклонение се определя от продавача. Правилата го позволяват, но такава енергия може да купи само човек, който е в сговор с продавача, или който управлява и по някакъв начин оказва влияние над него. Независими субекти не могат да участват в един такъв търг", обясни той.

Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова посочи, че Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Петър Илиев не трябва да бъде приета. "Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки", заяви Петкова.

Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. "Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали", уточни енергийният министър.