Обмисля се възможността продажбата на енергия от новите ВЕИ централи да става не само през борсата, а и те да могат да сключват договори с потребители, за да могат по-лесно да се осигурят финансирането в такава инвестиция. Това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия", която се провежда в София хотел Балкан.

Добрев посочи, че е разбрал, че имало намерения за бъдещи инвестиции във вятърни централи, като една от тях била за 35 мегавата. Той припомни, че по време на вчерашната дискусия европейският депутат и президент на EUFORES Клод Тюрме е заявил, че България е една от страните в ЕС с най-голям потенциал с вятър и слънце. Според Добрев това е много добра новина за страната ни, но тя може да стане факт само при положение, че стойността на инвестициите позволява тези инвестиции да се случват на пазарен принцип.

Той информира още, че окончателните промените в Закона за енергетиката ще бъдат разгледани на второ четене на комисия във вторник, а четвъртък те ще бъдат гласувани в пленарна зала.