За 50 години сътрудничество с Австрия и австрийския петролно-газов концерн О Ем Ви (OMV) Русия се е утвърдила като надежден доставчик на природен газ, заяви пред ТАСС говорителят на О Ем Ви Андреас Ринофнер, цитиран и от БТА.

През юни Русия и Австрия отбелязват 50-годишен юбилей от началото на сътрудничество в газовата сфера. През 1968 година Австрия стана първата страна от Западна Европа, сключила газово споразумение със СССР.

През юни 1968 година е сключен първият дългосрочен договор за закупуването и доставката на природен газ от СССР за Австрия. О Ем Ви е първата европейска компания, подписала договор със съветското обединение Съюзнефтеекспорт през периода на Студената война. Тогава синьото гориво се доставя от Западен Сибир в газоразпределителния пункт в Баумгартен, който в момента е най-големият газов център в Австрия и е врата за руския газ към Западна Европа.

Първоначалният годишен обем на доставките е 142 милиона кубични метра и за 50 години той се е увеличил над 64 пъти. Общо от 1968 година в Австрия са доставени над 218 милиарда кубични метра газ.

На 5 юни по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Австрия по случай 50-годишния юбилей в Музея на историята на изкуствата във Виена с подкрепата на Газпром и О Ем Ви ще бъде открита изложбата "Творби на стари майстори от Ермитажа", която ще представи шедьоври на световната живопис.

В навечерието на посещението Путин даде интервю за Австрийската телевизия.

Планира се Путин да се срещне с бизнесмени от двете страни, за да обсъди въпроси по взаимноизгодната търговия и икономическо сътрудничество с акцент върху юбилея.