"Фантастико" стана първата верига хранителни магазини, която наложи строги ограничения за клиентите. Повод за това станаха опашките пред супермаркетите, които се извиха след обявеното от правителството извънредно положение днес.

На страницата си във Фейсбук компанията обяви, че извънредните мерки са въведени в зависимост от площта на всеки един от магазините. Съобразно нея в помещенията ще бъдат допускани едновременно от 5 до 30 души, като целта е те да могат да пазаруват спокойно, без да са на близко разстояние един от друг.

Във всеки супермаркет ще се влиза само от главния вход. Разширени са зоните за дезинфекция през деня. Работното време на магазините за клиенти ще бъде намалено с един час, за да се прави всяка вечер едночасова щателна дезинфекция и подготовка на супермаркетите за следващия ден.

В началото на седмицата излезе неофициална информация, че търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител може да си купи от стоки от първа необходимост. Това е част от плана на Министерството на икономиката, разработен съвместно с големите вериги магазини и аптеките.

Синдромът на "празен рафт" е опасен, защото ако човек го види в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира преди дни опасността от спекула вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените.