Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна на държавата, сключени с американските ТЕЦ-ове "Контурглобал Марица Изток 3" и "AES Марица изток 1", ще има реален ефект върху цената на електроенергията у нас. Такова мнение изрази председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в предаването "Плюс-Минус". Коментарът след новините" по Нова телевизия.

"Със сигурност ще има реален ефект. Достатъчно е да видим финансовите отчети на тези централи, да видите едни много сериозни парични потоци, които неправомерно се изземват от домакинствата, икономиката и индустрията и по силата на тези договори, сключени в миналото се дават на 2 предприятия", заяви Велев.

"За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лева. Това го плащат домакинствата, икономиката, индустрията. Това са едни пари, които неправомерно се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия. Само за "Контурглобал" са 301 милиона", заяви Велев.

Той обясни, че от АИКБ приветстват решението на правителството и се надяват на бърза развръзка.

"Вярваме, че сегашната ситуация влошава конкурентната позиция на българската индустрия. Тази висока цена на електроенергията възпрепятства инвестициите, а не развалянето на такива договори, които противоречат на правото на ЕС", каза Велев.

"Българското правителство е наело много авторитетна международна консултантска компания. Тя потвърждава нашите разчети, че инвестицията е изплатена. Оттук нататък ако някой ще получава държавна помощ, тя трябва да бъде санкционирана, трябва да бъде одобрена по правилата на ЕС. Защо точно тази компания да получава държавна помощ, а не някоя друга?", попита Велев.

"Когато една компания е облагодетелствана, защото тя е облагодетелствана и то неправомерно - българските домакинства плащат 100 милиона отгоре за ток, индустрията - 200 млн., и тези 300 милиона отиват в една компания. Естествено е това предприятие да се чувства много комфортно така и да прави всичко възможно да запази тази ситуация, колкото се може по-дълго. Нормално е да се запитаме в свободна държава ли живеем, или сме роби? Трудът на хората се ограбва", заяви Велев. Според него ако компанията не се съгласи доброволно, договорът трябва да бъде прекратен едностранно.

"Такава практика в ЕС вече имаше. В Полша, в Унгария съществуваха подобни договори. Те се прекратиха. Където имаше подобни договори, те се спечелиха от държавите. За нас няма никакъв риск да загуби държавата, ако се действа по този утвърден механизъм, който в ЕС вече е проигран", коментира председателят на АИКБ.

Велев подчерта, че само за договора с "Марица Изток 3" надплащането е 9 лева на мегават часа.

"С тези договори цената ще е много по-скъпа отколкото без тях", каза Велев относно тезата, че токът от въглища така или иначе ще поскъпва заради поскъпването на квотите.

Относно това защо ЕК няма до момента позиция по темата, Велев подчерта, че страната ни трябва да побърза преди да се появи такава позиция.

"ЕК глобява държавата, защото е дала неправомерно тази държавна помощ на определени компании", обясни Велев.

Ако се прекратят договорите, няма да има непазарно изземване и свръх обогатяване на една компания, смята още Велев. "Няма да има такива свръх печалби в една компания, а ще има по-добра цена на електроенергията за всички - и за домакинствата, и за индустрията", каза председателят на АИКБ.

Освен това според него страната ни трябва да върви организирано и планирано към нисковъглеродна икономика.

"В противен случай тя ще ни връхлети с тежки последствия. Квотите ще стигнат до 60 евро за тон. Ако не предприемем организирани действия, това ще ни се стовари изневиделица и ще бъдат много тежки последствия. Синдикатите го разбират много добре, затова сме вписали този текст: "Включване на България в програмата "Въглищни региони в преход"", която се подпомага от ЕС", уточни Васил Велев.