Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев алармира пред БНР, че индустрията е изпаднала в криза. Посочи още цифри и конкретни примери. Няколко часа по-късно обаче статистиката го опроверга по някои показатели.

"За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", каза по националното радио Васил Велев.

"За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", отбеляза Велев.

Спад в продажбите от месеци

"И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", каза Велев.

Два начина на поведение

Шефът на АИКБ вижда два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото - да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Посоката била към рецесия

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази".

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II (т.нар. "чакалня" за еврозоната) ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем. Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга - няма такива предпоставки".

Какво каза министърът на икономиката

В отговор на твърдението за настъпване на кризата в индустрията министърът на икономиката Емил Караниколов каза по БНР, че се наблюдава повсеместно забавяне заради търговската криза в отношенията между водещи страни. Но той нямал информация за индустриална криза в България.   

Какви са данните на статистиката

По-различни данни изнесе Евростат, поне що се отнася до индустриалното производство в България за юли т.г. Според европейската статистика (която се базира на националната) индустриалното производство е нараснало през юли 2019 г. с 0,8% спрямо юни, когато се сви с 1,8%, предаде БНР. Това е първо подобрение на месечна база от февруари насам, което показва, че промишленият сектор се опитва да се възстанови в началото на третото тримесечие от слабостта през второто тримесечие.

На годишна база обаче промишленото производство в България се понижи с 0,9% след спад с цели 3,4% през юни. Това представлява свиване на производството спрямо година по-рано за втори пореден месец, след като за последно промишленото производство в нашата страна се понижи през декември 2018 година.

През юни 2019 г. износът за ЕС наистина намалява, но с 3.6 на сто спрямо същия месец на 2018 г. Но пък износът към страните от Общността нараства през първото полугодие на 2019 г. с 5.1 на сто спрямо същия период на 2018 година. Това  съобщи днес НСИ. 

През периода януари - юли 2019 г. (7 месеца) износът на стоки от България за трети страни (извън ЕС) нараства с 3.0 на сто в сравнение със същия период на предходната година. Само през юли т.г. износът за Турция, Китай, Сърбия, Русия, САЩ, Република Северна Македония (които формират 50.3% от износа за трети страни) нараства с 2.2 на сто спрямо същия месец на 2018 г.

Велев обаче е прав за стопанската конюнктура през август: НСИ я оцени като неблагоприятна. Общият показател на бизнес климата намалява с 3.1 пункта спрямо нивото си от юли, като понижение на показателя е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. През юли и юни също е регистрирано понижение в промишлеността и строителството.

Понижението явно започва след април, за когато са последните (засега) положителни данни: през четвъртия месец на 2019 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.9 пункта в сравнение с март. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и сектора на услугите.