Съединените щати и Европейският съюз постигнаха споразумение за уреждане на дипломатическия си спор за наложените по времето на Тръмп мита върху стоманата и алуминия, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС с твърдението, че чуждестранните продукти, произведени от американските съюзници, са заплаха за националната сигурност. Това доведе до ответни мита от страна на европейските държави върху произведени в САЩ мотори, бърбън, фъстъчено масло и дънки, наред с други стоки.

За постигнатото споразумение съобщиха съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, постоянната търговска представителка на САЩ Катрин Тай и министърката на търговията Джина Раймондо. Те казаха, че митата няма да бъдат премахнати изцяло, но известно количество европейска стомана и алуминий ще бъдат внасяни в САЩ безмитно.

"Успяхме да постигнем споразумение, съгласно което ЕС ще отмени ответните си мита", каза Раймондо. Споразумението ще гарантира, че "всичката стомана, внасяна в САЩ от Европа, е произведена изцяло в Европа", добави тя.