Коронакризата намали трафика по пътищата средно с 25% и толсистемата събира само около 40% от таксите, които беше планирано да събира. За сметка на това приходите от винетки за леки коле са се вдигнали. Засега с 2-3%, но се очаква до края на годината ръстът да стигне 10% и вместо 270 млн. лв. както през 2019 г. от тях да се съберат над 300 млн. лв. Това съобщи пред "24 часа" членът на управителния съвет на пътната агенция проф. Олег Асенов.

Обяснението за приходите от винетки при намаляващ трафик е, че заради извънредното положение и контролните пунктове между областите повечето хора са се отказали от възможността да си купят годишна винетка, която им се вижда много скъпа и неоправдана. Те все по-често пътуват с уикенд-винетка, която обаче излиза много по-скъпо, нищо, че е по-евтина.

Последната неделя, например, от винетки са събрани 833 хил. лева, докато във вторник - 631 хил. лв. Тази разлика от около 30% никога не е била толкова висока, защото през последните години българинът свикна да си купува годишна винетка за кола.

Самата толсистема ще се изплати за около 5 години и вероятно още през този септември ще носи толкова приходи, колкото са и разходите за нея.