Последният път, когато имахме възможност законно да отидем на нощен клуб, беше преди около година. Това едва ли е най-сериозното ограничение на естествените свободи, но дилемата с дискотеката повдига въпроса за огромните икономически ползи от ваксинационните паспорти и масовото правене на бързи тестове в развлекателния сектор, пише в редакционен материал британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Само в рамките на няколко седмици голяма част от развлекателния и туристическия сектор е възможно да бъде възстановена при спазването на няколко прости процедури. Достъпът на хората до всякакви обекти - от футболните стадиони до самолетите и влаковете, - може да бъде обвързан с условието за представяне на доказателство за поставена ваксина срещу КОВИД-19 и/или за правене на бърз тест за коронавирус.

Съдържателите на заведения и транспортните компании може да бъдат инспектирани и юридически задължени да прилагат правилата. Служителите им следва да бъдат насърчени да се ваксинират. Това може да се случи и то учудващо бързо. По този начин ще бъдат спасени бизнеси, икономическото възстановяване ще бъде ускорено и ще бъдат съхранени работни места.

Темпото на научните постижения през последните седмици е толкова бързо, че може би ние все още не си даваме сметка за последиците. Ще са необходими още няколко седмици, за да бъде усетен ефектът от кампанията за ваксиниране и за да повлияе тя на статистиката за заразените и починалите. Първоначалните индикации обаче са окуражаващи, отбелязва "Индипендънт".

Въпреки това министрите не са уверени (в необходимостта от въвеждане на ваксинационни паспорти). Разбираемо е, че те не харесват идеята, тъй като това е свързано с известна степен на принуда. От друга страна, превръщането на ваксинацията в условие за достъп до някои обекти ще доведе до отмяната на карантините и до деблокиране на икономиката, обобщава "Индипендънт".