"Турция - център в енергетиката", пише в заглавие турският в. "Йени бирлик" по повод пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" на церемония в Истанбул днес, на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Газопроводът, който тръгва от руския град Анапа и стига до турския Къйъкоьй на брега на Черно море, се състои от две линии, дълги 935 км. Всяка от тях е с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра, като първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Специалисти отбелязват важните стъпки, направени от страната за превръщането й в енергиен център и прогнозират, че в скоро време ще се видят ефектите от проекти като "Турски поток" и ТАНАП (Трансанадолския газопровод), пише "Йени бирлик". Както отбелязва изданието, проектът "Турски поток" има жизнено важно значение за държавите от европейския юг. Чрез газопровода ще се засили и важността на Турция за енергийната сигурност на държави като Унгария, България и Сърбия, чиито нарастващи нужди от газ ще бъдат посрещани от "Турски поток", отбелязват още експертите. Освен това газопроводът ще сближи още повече Анкара и Москва и ще осигури на Турция изгоди по важни въпроси на външната политика като тези за Сирия и Либия, коментират специалистите.

"Турски поток в действие", пише и в. "Айдънлък" в заглавие на първата си страница.

"Турски поток", за който САЩ предвиждаха санкции, днес ще бъде открит в присъствието на президента Ердоган и руския лидер Путин. Проектът, който ще пренася газ от Русия към Турция и Европа, осигурява на Турция предимство в енергийната сигурност", посочва вестникът. Според изданието най-голямото преимущество, което газопроводът осигурява на Русия, е че укрепва газовия й монопол в Европа и че изважда Украйна от маршрута за пренос на газ към Стария континент, пише още "Айдънлък".

Под заглавие "Тръбата, която прекосява Черно море" по темата днес пише и в. "Ортадогу", като информира за предстоящата церемония и посещението по този повод на руския президент Путин, който ще бъде първият официален гост на Ердоган за 2020 г. Тема на срещата помежду им ще бъдат Средиземно море, Либия, Сирия и убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

В същото време вестникът твърди, че "Русия играе двойна игра", като при всяко свое идване в Турция Путин заявява подкрепата си, но думите му са в пълно противоречие с действията на Русия в Сирия и Либия. Най-новото потвърждение на това, според вестника, е изпращането от Русия в координация с ОАЕ и Египет на наемници от Сирия в Либия, за да се сражават на страната на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, отбелязва изданието.