Шестата среща на върха на инициативата "Три морета" беше открита от президента Румен Радев, който е домакин на форума в София.

Президентският панел на срещата е на тема "Инициативата "Три морета": Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа". По-късно ще се състоят пресконференция и церемония по предаването на флага на инициативата на следващата държава домакин на форума. Ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

При откриването на втория ден от форума президентът Румен Радев заяви: "Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия, тъй като е изключително важно за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение".

"Вярвам, че нашите открити и всеобхватни дискусии проправят път към засилването на устойчивото развитие. Това е ключът към успеха. Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и ангажименти", допълни Румен Радев, цитиран от Агенция "Фокус".

Първият ден от форума протече под засилени мерки за сигурност.

По време на енергийния панел, който бе част от президентския форум към Инициативата "Три Морета". Стана ясно, че американската компания Linden Energy е закупила 50 процента от акциите на българската компания "Овергаз".

По-рано през деня президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК заяви, че Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество.

Във видеообращение президентър на САЩ Джо Байдън инициативата "Три морета" има невероятен потенциал да подобри просперитета на ЦИЕ.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той.

Президентът на Полша Анджей Дуда отбеляза включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек каза, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу открои развитието на свързанността в региона, която ще съдейства за икономическата интеграция.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.

Инициативата "Три морета" обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Основна цел на "Три морета" е да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.