Правителството на САЩ ще плаща на американските фермери, засегнати от търговската война с Китай, между 15 и 150 долара на акър, според плана за подпомагане на обща стойност 16 милиарда долара, предаде Ройтерс и БТА.

Фермерите от Юга ще получат по-голяма финансова подкрепа от селскостопанските производители от Средния Запад, уточни Ройтерс.

Изплащането на помощите ще започне от средата на август след пакета от 12 милиарда долара на президента републиканец Доналд Тръмп, задействан миналата година с цел да бъдат компенсирани загубите на фермерите. Именно те бяха най-силно засегнатите от търговската война между двете най-големи икономики в света, която продължава близо година. Доставките на соя, която е най-ценният земеделски експорт на САЩ за основния купувач на културата, се сви до 16-годишен минимум през 2018 година.

Демократите разкритикуваха тази мярка с аргумента, че фермерите се нуждаят от лоялна търговия, а не от подпомагане.

Министърът на земеделието на САЩ Сони Пърдю подчерта, че американските фермери са прекалено силно засегнати от търговския спор и че новият пакет от помощи е оправдан.

Президентът Тръмп изпитва голяма симпатия към американските фермери и собственици на ранчо и неин силен израз е тази програма, коментира Пърдю.

Според новия пакет от помощи министерството на земеделието ще плаща на фермерите по-скоро според географско положение, а не толкова според посевите, което е промяна спрямо миналогодишната програма за подпомагане, отбелязва Ройтерс.