Президентът на Сърбия Александър Вучич разказа за началото на строителството на продължението на газопровода "Турски поток" през сръбска територия в интервю за РИА "Новости".

Според него, вече е напълно съгласувана стойността на газопровода през Сърбия и строителството му ще започне "съвсем скоро", в рамките на дни или седмици.

Генералният директор на сръбската държавна компания "Сърбиягаз" Душан Баятович каза преди дни, че през март трябва да започне изграждането на газопровод от границата с България до границата с Унгария, "ако всичко върви добре."

"Съвместната сръбско-руската компания ще изгради Gastrans газопроводна връзка с три изхода за нуждите на сръбския пазар, Република Сръбска и Босна и Херцеговина", - отбеляза в интервю за телевизионен канал RTS, цитиран от Росбизнесконсултинг.

Сърбия очаква оценка от Европейската комисия за газопровод в началото на февруари. Баятович подчерта, че акционерите ще осигурят проекта с 150 млн. евро, като в крайна сметка на сметката на компанията ще има около 300 млн. евро за изплащане на аванса.

" Турция вече е започнала изграждането на 130 км газопровод до българската граница, а България - първите 40 км от нейната територия", добави генералният директор.