Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ, това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси, предаде правителствената пресслужба. Разговорът между двамата се състоя в Ню Йорк, където се провежда 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Българският министър-председател добави, че Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на страната ни сред държавите от Близкия изток и Африка. В рамките на срещата Борисов декларира интереса на България за сътрудничество с Египет в областта на енергетиката.

Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър, съобщи Борисов, цитиран в съобщение на МС. Той подчерта, че освен в енергетиката, България е готова да развива пълноценни и взаимно изгодни отношения с Египет във всички останали области от взаимен интерес - икономика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование и други.

При посещението си в Ню Йорк, Борисов се срещна и с премиера на Република Грузия Мамука Бахтадзе. Българският министър-председател декларира подкрепа за европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, като отбеляза, че нашата страна оценява много високо и съвместната работа на Грузия с ЕС за гарантирането на сигурността в Черноморския регион.

Бойко Борисов изнесе реч по време на Срещата на върха за мира "Нелсън Мандела" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. Той заяви, че постигането на Целите за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства.

Борисов призова още за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят.