Украинската газова компания Нафтогаз е решила да изплати рекордни премии на ръководния си състав заради победата в Стокхолмския арбитражен съд срещу руския газов гигант Газпром във връзка с договора за транзит на синьо гориво, предаде ТАСС.

Това съобщи украинският премиер Володимир Гройсман днес на заседание на парламента, определяйки такова решение като несвоевременно.

Трябва да се признае, че Нафтогаз и неговият мениджмънт удържаха сериозна победа в интерес на Украйна, възлизаща на над 4,5 милиарда долара. По тази причина надзорният съвет определя такова възнаграждение. Макар да трябва да подчертая, че това е прекалено, каза премиерът.

Той съобщи, че е пратил писмо до надзорния съвет, за да преразгледа решението си и да информира правителството. По думите му политиката на "високи възнаграждения" сега е ненавременна.

Стокхолмският арбитражен съд уважи искането на Нафтогаз за компенсации, тъй като Газпром не е транспортирал определено количество газ през Украйна и не е платил достатъчно за транзита. Съдът разпореди руската компания да плати на украинската обезщетение в размер на 4,63 милиарда долара.

Тъй като по-рано Стокхолмският арбитраж нареди на Нафтогаз да преведе на Газпром 2,07 милиарда долара просрочени задължения, дължимата сума е намалена до 2,56 милиарда долара.

Общата сума за премията на ръководството на Нафтогаз е определена на 1 процент от спечелената от арбитраж сума или 46,3 милиона долара. Общият брой на хората, които могат да получат премия, е 41 души.