В Кърджали започна внос на работна ръка заради липсата на служители. В едно от предприятията в града вече очакват първите 10 от общо 80 украинци. В същото време над 2 хиляди души персонал в ресторанти и заведения се очаква до края на месеца да заминат в чужбина заради затворените бизнеси у нас.

От местната асоциация на ресторантьорите не знаят откъде ще намерят нови хора, когато заведенията отворят на 1 март.

Предприятието за производство на хидравлични цилиндри в Кърджали е първото в областта, приело чуждестранни работници. Те са от Украйна и засега са 10 души.

"В следващите седмици се очакват още 70. Компанията има филиали в няколко населени места в района и навсякъде има дефицит на квалифициран персонал. Наскоро е открит нов производствен цех и това вероятно е причината да започне внос на работници", коментира пред БНР Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ.

В синдиката нямат притеснения за този начин на подбор на кадри, защото това е пътят, когато няма кой да работи.

"Глобализацията, за която говорим от години, е това. Много наши квалифицирани работници работят в Германия, във Франция, в Италия, в Англия. Излизат чрез агенции по трудов договор и работят. Защо да не дойдат и при нас, след като ни липсва квалифицирана работна ръка и има глад за такива специалисти? Да затваряме предприятието ли?", казва още Караколева.

КНСБ ще инициира среща с ръководството на предприятието, за да помогне на чужденците да се адаптират в първите дни от пребиваването им у нас.

Пред липсата на работна ръка вече са изправени и собствениците на заведения. Те са затворени от три месеца и са натрупали десетки хиляди левове загуби. Доста хора от персонала напускат без да дочакат обектите отново да отворят на 1 март.

"Има една несигурност, не е достатъчно подпомагането от държавата. С едни 480 лева на месец за затворените от държавата бизнеси, на човек... Има хора, които си хранят семействата, разчитат изцяло на такива доходи, от този бранш. Нормално е да търсиш други алтернативи", смята Данаил Дялков, собственик на пицария в Кърджали, която в момента работи само с доставки по домовете.

Само за месец и половина трима от неговите квалифицирани работници са заминали за Германия.

"В момента в чужбина търсели страшно много работници за доставки и тръгнаха. В строителството също се търсят хора", казва той.

Собственици на заведения не вярват, че ще отворят на 1 март, както обяви премиерът Бойко Борисов.

Притеснението е, че дотогава броят на заразените може да се увеличи драстично и да не се стигне изобщо до вдигане на забраната.

"Но дори и да отворим, реален е рискът да няма с кого да работим", признава Данаил Дялков.

"Търсим хора в момента. Тези, които заминаха, ще трябва да ги заменя с други. Трябва да обучаваме тепърва хора, които никога не са се занимавали с тази сфера. Имам колеги, които наемат готвачи от Турция, няма готвачи. Може би това ще бъде следващата ни крачка. Иначе трябва да затворим, а пък сме теглили кредити", допълва той.