Италиански производител на вратовръзки реши да използва парчета плат, за да произвежда антивирусни маски, информира днес агенция Аджи, цитирана от Франс прес.

Ще произведем 10 000 защитни маски от парчета плат, а събраните средства ще бъдат изпратени в южния регион Калабрия, за да могат да се купят медицински материали, каза шефът на компанията Маурицио Таларико.

Самият той е от Катандзаро в Калабрия. В този момент всички трябва да сме щедри и да предоставим на хората това, което можем да направим, добави той. Запитах се какво мога да направя в този трагичен момент за Италия и за моя регион Калабрия. Мисля да произвеждам маски и въпреки че нямат разрешително за пускане на пазара, те със сигурност могат да предпазват тези, които не са заразени, твърди Таларико.

Бизнесменът предвижда да произведе общо 10 000 маски, по 500 на ден. Първоначално мислех да ги раздавам безплатно, но след това се замислих, че в родния ми регион Калабрия има недостиг на медицински материали, отбелязва той. Италия е най-засегнатата страна от коронавируса в Европа с общо 1809 смъртни случая и 24 747 заразени.

Броят на починалите се увеличи с рекордните 368 души за 24 часа, сочат данните, публикувани вчера вечерта.

Подобен пример има също у нас. Създателката на компания за шиене на бебешки чувалчета обяви, че спират за седмица да извършват основната си производствена дейност и започват да правят безплатни маски за лекари и полицаи, които не могат да излязат в карантина. А сметката ще плащат от своя джоб.

"Отделяме част от това, което печелим", каза пред БНТ Десислава Янкова, създател на компания за бебешки чувалчета.

И ако видите полицай с шарена маска с детски мотиви, тя вероятно е направена с единствения плат, който фирмата има. Маските вървят с едно предупреждение. Направени са от три пласта, но не са минали никаква формална проверка. Но пък  има доказана степен добрина и в извънреден режим с два пъти повече смисъл.

По-рано във Франция групировката за луксозни стоки LVMH (Луи Вюитон Мое Енеси) обяви, че ще произвежда хидроалкохолни гелове за болниците във френските фабрики, които обикновено правят парфюми и козметика с марките "Кристиан Диор", "Герлен" и "Живанши". Геловете ще бъдат предоставяни безвъзмездно на френските санитарни власти за 39-те държавните болници в Париж. Инициативата ще продължи "колкото е необходимо", уточниха от LVMH.