Енергийната сигурност е от изключителната компетентност на отделните страни и никога няма да се съгласим тя да се решава на европейско равнище. Никой не може да ни принуди да съкратим потреблението на газ, нито да ни наложи други ограничения, заяви полската министърка на климата и околната среда Анна Москва в интервю за седмичника "Шечи", цитирано от специализираното издание "Мъни" и БТА.

В интервю за същото издание председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински пък предупреди, че въвеждането на еврото в Полша ще доведе до радикално обедняване на поляците.

Министър Москва подчерта, че Полша няма да се съгласи с регламентиране на количествата газ, ако на територията на ЕС бъде въведена извънредна кризисна ситуация.

"Закупеното от Полша гориво и самата газова инфраструктура са собственост на страната ни и само ние можем да решаваме как да ги използваме, за какви нужди и как да ги предоставяме", отбелязва министърката. "ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е. Без свобода няма солидарност и тя свършва там, където започва принудата."

Анна Москва заяви също така, че ЕК не е успяла да прокара задължителното намаляване на потреблението на газ и ограничаването ще зависи от суверенното решение на всяка отделна страна. Тя коментира, че Полша, предвид запасите в хранилищата и спада на търсенето, се нуждае със 17 на сто по-малко количество газ, което означава, че този въпрос не я засяга.

На въпрос дали ЕС може да нареди на съседите на Германия да й доставят газ, тя отговори, че това е малко вероятно. "Естествено, ако в ЕС има страни, които имат съответната възможност и инфраструктура, то винаги на базата на двустранна договореност могат да поддържат съседите си", отбелязва полската министърка. Тя обаче допълни, че не си представя ситуация, в която Брюксел ще задължи Варшава да помага.

В същото време Ярослав Качински каза, че влизането на Полша в еврозоната ще доведе не само до обедняване на поляците, но и до по-голямото им ограбване. Собствената валута е един от атрибутите на независимостта, добавя политикът в интервю за седмичника "Шечи", цитиран от полското издание на "Бизнес инсайдър" и БТА. 

Така Качински отговори на въпроса дали темата за въвеждането на еврото в Полша, което да замени като платежно средство злотата, може да се окаже добро "предизборно платно" за опозицията.

Проучванията на общественото мнение показват, че поляците не искат тази промяна, осъзнават необичайно болезнените й последствия, но ще опитат, тъй като са длъжни да го направят, отбелязва Качински.