Нов вид протести има в белгийския град Гент. Шофьорите на камиони съзнателно натискат клаксони цяла вечер, за да попречат на жителите около автомагистрала Е17 да заспят. Това е израз на недоволство срещу намаляването на ограничението на скоростта от 90 на 70 километра в час, предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Новото ограничение на скоростта бе наложено след оплаквания на жителите относно шума от камионите, преминаващи по близкия мост. Това съоръжение наскоро беше ремонтирано. Очевидно обаче ремонтът не е решил проблема. Белгийската министърка на транспорта Лидия Питърс призова шофьорите на камиони да карат по-бавно. Ограничение на скоростта влезе в сила на 20 декември.

Но някои превозвачи не са доволни от решението на министърката. В социалните мрежи се появиха призиви превозвачите да надуват протестно клаксони цяла нощ. Шумът от камионите може да бъде чут често през нощта, което пречи на жителите да заспят. "Идеята е това да бъде като игра", каза един от инициаторите на протеста - шофьор на камион, който иска да запази анонимността си. "За нас този проблем е на преден план. Повтарям още веднъж. Понасяме бремето на всякакви проблеми, които не сме причинили сами. Все пак не сме построили тази автомагистрала. Ще повторя отново. Просто трябваше да изработим своя стратегия. Надявам се, че един ден ще се появи решение, което ще е разумно за всички и никоя страна няма да бъде пренебрегната."