Германският министър на финансите Олаф Шолц (на снимката) и френският му колега Брюно Льо Мер приветстваха днес възможността да бъде отложено решението на американския президент Доналд Тръмп за повишаване на митата на вносните автомобили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е много хубава новина, която ще даде възможност за продължаване на дискусиите и намиране на решения, каза Шолц при пристигането си на срещата на финансовите министри от 19-членната еврозона в Брюксел.

Льо Мер отбеляза, че търговската война ще има само отрицателни последици.

По думите му трябва да се направи "всичко възможно", за да не се изпадне в порочния кръг на непрекъснато налагане на санкции.

Информационните агенции съобщиха вчера, позовавайки се на свои източници, че Доналд Тръмп може да отложи налагането на мита за автомобили и автомобилни части от Европа.

Отлагането ще бъде 180 дни или шест месеца, отбелязва Франс прес. Според източниците на агенцията Тръмп първоначално е планирал 30-дневно отлагане.

Очаква се администрацията във Вашингтон да обяви официално решението си до 18 май, събота.

ЕС вече е изготвил списък с американски продукти, които ще бъдат допълнително обмитявани, ако САЩ вдигнат автомобилните мита.