Субсидиите и компенсациите за превозвачите за следващата година ще бъдат увеличени. Най-силно засегнато е свободното движение на хората от една страна заради ограниченията, от друга страна заради самоограниченията. У нас силно засегнат е автобусният сектор. Това каза пред БНТ транспортният министър Росен Желязков.

"При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсекор. Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.

"В момента се реализира една мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период. За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони", добави министърът.

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", обясни Желязков.