Американската търговска камара в България смята, че за да се осъществи успешно инициативата България - "ниършоринг" (nearshoring*) дестинация, са необходими две условия - на първо място това е върховенство на закона, зачитането на този принцип и борбата срещу корупцията. Това каза Оливие Маркет, президент на камарата по време на онлайн конференция "България, като нова топ "ниършоринг" дестинация", предаде БТА.

Това е много важно, защото, ако искаш да инвестираш в чужда държава, важно е тя да има имиджа на страна, която в крайна сметка спазва принципа за върховенство на закона. Един инвеститор винаги ще дойде, ако знае, че в страната, в която ще инвестира, са приложени правилните реформи и най-вече се прилагат реформи за борба на корупцията, допълни Оливие Маркет.

Той уточни, че е наясно, че това не е основната тема на днешния форум. Но ако трябва от Американската търговска камара да сме критични, това е критиката, която бих отправил, каза Оливие Маркет и допълни, че тази тема за камарата е топ приоритет.

Вторият аспект по отношение на привличането на чуждестранни инвеститори в България е свързан с улесняването да се прави бизнес, както и електронното управление, смята Маркет. Според него България е страна, която е богата на умни, талантливи и квалифицирани хора и следователно страната ни трябва да е държавата, която да покаже лидерство в насърчаването на електронното управление. Според Маркет, ако това се случи, то ще мотивира чуждестранните инвеститори да се установят в България, защото ще е по-лесно да се регистрира компания.

Заместник-министърът на икономиката Стамен Янев изтъкна, че много неща трябва да се направят в областта на върховенството на закона. Лично аз винаги съм настоявал за спазване на този принцип. През последните години ние смятаме, че Агенцията за инвестиции в България трябва да е важна контакта точка за всеки чуждестранен инвеститор, следователно, за да можем да постигнем тази цел, ние се опитваме да стимулираме и работата на правителство, както и на министерството за справяне с проблема, допълни Янев.

Той отбеляза, че за момента е много важно да се отговори на потребностите на бизнеса, което, по думите му, е за важно за Българската агенция за инвестиции и за Министерството на икономиката.

Янев призова представителите на чуждестранните инвеститори да се обръщат към агенцията и министерството, ако се сблъскат с "някаква нерегулаторна практика". Ако направите това, вие може да се справите и дори да избегнете проблеми, свързани със зачитането на принципа на върховенството на закона, допълни Янев, като посочи, че правителството и министерствата действат проактивно и са в готовност да се справят с всички нерегламентирани практики. Стратегията, която трябва да приложим, е да спазваме принципа за върховенството на закона. Има правила и ние трябва да ги спазваме, хубаво е да имаш макар и по-лош закон, но все пак да имаш закон, отбеляза Янев.

Конференцията е организирана от Българската агенция за инвестиции съвместно с двустранните търговски камари.

*Ниършоринг (Nearshoring) - преместване на разработката на технологии в страни с по-нископлатена (но висококвалифицирана) работна ръка, но които са много по-близо до дома от традиционните офшоринг дестинации, като по този начин се улеснява управлението и контрола на работа.