Министърът на транспорта Николай Събев освободи изпълнителния директор на "Транспортно строителство и възстановяване" Божидар Джелебов заради договора по удълбочаването на пристанище "Варна", който се проверява от МВР и прокуратурата.

Рокади има и на аеропортовете в София и Пловдив.

Пламен Станчев поема управлението на "Летище София" ЕАД, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Настоящият изпълнителен директор на "Летище София" ЕАД Красимир Пешев е назначен за член на Съвета на директорите на "Летище Пловдив" ЕАД заедно с Дойчин Ангелов, до провеждането на конкурсна процедура.

От състава на управлението на "Летище Пловдив" ЕАД излизат без да са освободени от отговорност, Пламен Спасов и Петър Георгиев.

Извършен одит в дружеството установи, че то е в тежко икономическо състояние. За последните три години е констатирана счетоводна загуба в общ размер на почти 3 милиона лева, дължащи се на лошо управление и липса на адекватни управленски решения.

Спасов бе председател на Борда на директорите, назначен през есента на миналата година по време на служебното правителство. Той е и бивш кмет на община "Родопи". Пред Радио Пловдив той обясни, че досега нито се е чувал, нито се е виждал с транспортния министър. Няма и мотиви за освобождаването му. По думите на Спасов летището се развива в правилната посока с увеличен брой полети.

"Нищо ново под слънцето, политика - идва нов министър, той е принципал, може да назначава и да уволнява", коментира той.

Петър Георгиев бе оперативен директор на летище "Пловдив" в продължение на около 3 години и половина.

Новият изпълнителен директор ще бъде избран от борда на директорите.

Това е поредната управленска смяна на върха, извършена от транспортния министър. Вчера той освободи директорът на БДЖ. "Наложи се да работя като изпълнителен директор на БДЖ, след като върнах два бизнес плана, които поисках от ръководството на дружеството" - така  министър Събев мотивира освобождаването на изпълнителния директор на дружеството Йордан Мирчев.