Председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов е избран за председател на Управителния съвет на "Българския ВиК холдинг" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Другите двама членове на УС са доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура.

Управителният съвет е бил избран днес от Надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев - ръководител на катедра "Хидравлика и хидрология" и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - Юра Йорданова-Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев.

Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов - преподавател в катедра "Водоснабдяване и канализация" на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

Предстои вписване на холдинга в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев става оперативен ръководител на новия холдинг

Снимка: МРРБ

Решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г., напомнят от министерството. Дружеството е със 100 процента държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла, изтъкват от МРРБ. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 - ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.