Аргументите, с които водачът в европейската листа на БСП Елена Йончева настоя за цялостно анализиране на пътищата у нас, предизвика недоволството на Камарата на строителите в България (КСБ). След като Йончева цитира мнение, че строителите връщат около 40% от стойността на самия път към политиците, от КСБ отговориха с открито писмо до медиите.

Всичко започна в ранния следобед, когато след повдигнатите обвинения на прокуратурата за трагедията край Своге Йончева обяви, че истината за пътищата в България може да бъде установена само с цялостна ревизия на тяхното качество.

"Считаме, че е една независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските гражданите, така и за самите строители. Днес строителите по мнението на експерти връщат около 40 % от стойността на самия път към политиците, към тези, които ни управляват са сметка на качеството на пътя, за сметка на нашето здраве и живот. Смятам, че една такава независима проверка е изключително важна, защото ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления, свързани със здравето и живота на българина", заяви Йончева.

В отговор Камарата на строителите покани водача на червената листа да предостави конкретни доказателства за твърденията, уронващи престижа на бранша. Това се посочва в писмо на КСБ, адресирано до Йончева и до Националния предизборен щаб на БСП.

"Месец преди предстоящите европейски избори водачът на листата на БСП Елена Йончева за пореден път публично си позволи да изрази непотвърдени твърдения, уронващи престижа на един от браншовете с най-значим принос за БВП на България. Камарата на строителите в България категорично възразява срещу опитите за използване на бранша с политически цели", заявяват от КСБ.

От Камарата припомнят, че многократно са настоявали с изявления и декларации да спрат неверните и манипулативни обвинения на Елена Йончева срещу българските строители или да даде конкретни доказателства.

"Сега Камарата отново се обръща с искане г-жа Йончева да предостави пред бранша, компетентните органи и пред българската общественост конкретни факти за "поискани и дадени 40% от стойността на път", както и към кои "политици" са били "върнати" тези суми", посочват още от КСБ.

Според тях разпространяването на спекулативни твърдения с позоваване на анонимни "експерти" и опитът да бъдат представени като истина нанасят тежки вреди на целия строителен отрасъл, който осигурява работа на близо 250 хил. души, както и на компаниите, които дават съществен принос в бюджета с плащането на данъци, осигуровки и създават косвена заетост за хиляди фирми от други браншове.

"Нещо повече - разпространяването на подобни недоказани и обобщаващи твърдения e отрова за обществото, защото създават недоверие към политическата класа, към българските строители и към икономиката въобще. Това е популизъм", заявяват от Камарата.

"Призоваваме г-жа Йончева да докаже своите твърдения с конкретни факти и данни публично преди вота за Европейския парламент - 26 май! В противен случай смятаме, че българските избиратели ще бъдат подведени с фалшиви новини, срещу които всеки представител на България в европейските институции би трябвало да се бори", допълват още от КСБ.