Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е отхвърлила предложение на Турция освобождаването на арестувания американски пастор Андрю Брънсън да бъде обвързано с облекчаването на глоби в размер на милиарди долари, с които е заплашена голяма турска банка.

Това съобщава източник на в. Wall Street Journal от Белия дом, според когото всички останали двустранни въпроси няма да бъдат обсъждани преди освобождаването на Брънсън, предаде Инвестор.

Арестът на пастора бе един от поводите за последното влошаване на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара и подпомогна за срива на турската лира до рекордно ниски стойности през последния месец.

Отказът на САЩ за уреждане на въпроса поставя основите за нов кръг американски ограничения срещу Турция, които може да влязат в сила още тази седмица.

Администрацията на Тръмп иска Турция да освободи Брънсън, който е обвинен в съпричастност към опита за преврат в Турция от 2016 г., както и трима други турски граждани, работили за американското правителство. 

От своя страна Анкара е поискала в замяна на американските искания САЩ да се откажат от разследването срещу турската Halkbank, която е застрашена от тежки глоби заради предполагаемо нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Според източника от Белия дом САЩ са дали да се разбере, че спорните области в двустранните отношения между двете държави, включително и глобите срещу Halkbank, могат да бъдат обсъждани само след освобождаването на Брънсън.

"Истински съюзник в НАТО не би арестувал Брънсън на първо място", казва източникът пред в. Wall Street Journal.

По-рано този месец американската администрация наложи санкции срещу двама турски държавни представители и удвои митата за вноса на турски метали, като финансовият министър Стивън Манучин заяви, че Вашингтон се готви за предприемането на нови ограничения.

Турция и САЩ водят продължителни преговори във връзка със заплахата от значителна глоба срещу Halkbank, но без да бъде постигнат значителен напредък. Банката я очаква и продължаващо разследване отвъд Океана.

Halkbank наскоро отговори на искане по призовка от американската Служба за чуждестранни активи и контрол към финансовото министерство, но отговорът на банката е бил сметнат за недостатъчен от американските власти, посочи още източникът от Белия дом. Вашингтон е поискал от Анкара Halkbank да действа в съответствие с американската правна система, преди да става въпрос за каквото и да е било обсъждане на облекчаване на санкциите, допълва още запознатият.

Турската финансова институция, известна официално като Turkiye Halk Bankasi A.S., е един от най-големите държавни кредитори. Според правителството на президента Реджеп Ердоган обвиненията срещу нея, че е помогнала за това Иран да заобиколи американските санкции, са безпочвени и се основават на фалшифицирани документи.

Други спорни точки между двете държави включват турските мита срещу американски износ, които бяха въведени след удвояване на американските налози за турски метали. Също така Службата на американския търговски представител е започнала преразглеждане на безмитния достъп на Турция до американски пазари.