Турция и Русия ще осъществяват двустранните разплащателни търговско-икономически операции с националните си валути - турската лира и руската рубла. Това предвижда сключеното между двете страни споразумение, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

Споразумението е било подписано за турската страна от министъра на финансите и хазната Берат Албайрак, а за руската - от финансовия министър Антон Силуанов.

Целта на споразумението е страните да повишат покупателната стойност на националните си валути, създаване на доходни финансови пазари и нови местни финансови органи.

Споразумението предвижда турските банки и фирми да бъдат свързани към националната разплащателна система на централната банка на Русия, която е руски вариант на разплащателната система SWIFT.

А също така се предвижда ползването на банкови карти МИР, които се предлагат от руска страна като алтернатива на MasterCard и VISA, които се ползват от турските банки. Като за целта се предвижда от турска страна да бъде създадена необходимата структура за това.

Президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в срещите си в последно време акцентираха на необходимостта от преминаване към разплащане с националните валути в двустранните търговско-икономически за да отслабят влиянието на американския долар.