Турското правителство съживява плановете за прехвърляне на 46 милиарда турски лири (8 милиарда щатски долара) от минимално изискваните по закон резерви на централната банка към държавната хазна и обмисля промени в данъчното облагане. Това се прави в опит да противодейства на рецесията, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

Служител на държавната хазна и други източници, запознати с плановете, потвърдиха, че се обмисля идеята с тези средствата да се облекчи бюджетният дефицит, който през първите пет месеца на годината нарасна до 225 процента от брутния вътрешен продукт, посочва Ройтерс.

Очаква се предложенията на министерството на финансите и държавната хазна да бъдат представени в парламента след няколко седмици, след което може да бъдат одобрени като закон, уточниха източниците.

Ако това действително се случи, то би било поредният нетрадиционен опит на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да изведе Турция от рецесията и да стабилизира лирата след миналогодишната валутна криза, отбелязва агенцията.

Ройтерс съобщи през май за планирания трансфер, разработван от държавната хазна, но по-късно планът бе замразен заради безпокойства, че намали възможностите на банката да реагира на нова криза. Според източник на агенцията обаче намеренията не са били напълно изоставени, а само оставени "на изчакване".

Обмисляните данъчни мерки включват въвеждане на нова данъчна категория от около 50 процента за онези, чийто годишен доход надвишава един милион турски лири, допълниха информираните източници. Според тях се предвижда също намаляване на корпоративния данък от 22 на 20 процента.