Заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пътници, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги. Това пишат от Обединение "Бъдеще за туризма", като изразяват недоумение и протест срещу цитираната заповед.

В съобщението, изпратено до медиите се отбелязва, че заповедта, издадена в петък вечер, ги сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм.

"Заповедта влиза в "12 без 5", въпреки многобройните писма, които сдружението изпрати до Министъра на здравеопазването и до Главния държавен здравен инспектор. В тях обяснихме защо подобни решения, налагани неочаквано, без гратисен период, водят огромни загуби за икономическите субекти в бранша и ни конфронтират с клиентите. Всичко това бе обяснено и на среща с проф. Ангелов с Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма", преди десетина дни", посочват от организацията.

Заповедта за задължителна карантина на практика гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги, се отбелязва още в съобщението.

От организацията отбелязват, че за трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един клиент, който е поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са ни известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Според туроператорите карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации - Кения, Египет, Мароко и Тунис.

Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си, заявяват от организацията и настояват за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест.