Конфедерацията на българския туристически бизнес с писмо до президента срещу обявените затегнати мерки в София. От бранша възразяват "срещу обявеното убийство на българския туризъм!". Това пише в писмото, получено от БТА. Повод за него са обявени от директора на Столичното РЗИ Данчо Пенчев рестрикции, според които заведенията в София ще работят с намален капацитет и ограничено работно време - до 23 часа.

"Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров", пише в писмото.

Според бранша "сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм". В писмото до държавния глава се посочва, че до момента няма и никакви мерки в подкрепа на бизнесите.

В писмото до Румен Радев се казва, че, това, което се случва "е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи."

От бранша искат оставката на Стойчо Кацаров, "защото той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес."

От бизнеса призовават държавния глава да спре "геноцида над българския туризъм!И понеже вече не вярваме, че ще ни послушате, ние сме готови да защитим правата си с всички възможни средства! Мирни и не чак толкова мирни", завършва писмото.