Страните в ЕС искат да сложат край на объркването около ограниченията за пътувания в блока и се споразумяха да имат общ подход за по-голяма яснота, каза днес високопоставено лице, цитирано от ДПА.

От началото на пандемията по-рано тази година отделните страни в ЕС наложиха разнородни ограничения за влизане, които доведоха до объркване на континента за това която дестинация е позволена и кои правила се прилагат.

Новото предложение е получило широка подкрепа, според говорител за Германия, която председателства ЕС на ротационен принцип.

Страните са се споразумели за карта, която да илюстрира ситуацията във всяка страна членка. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск.

Страните с висок риск ще са в червен цвят, ако са отчели над 50 заразени на 100 000 души през последните 14 дни и ако най-малко 4 процента от тестваните са дали положителни проби, или ако има над 150 случая на Ковид-19 на 100 000 души за 14 дни.

Има две други нива оранжево и зелено - за страните с по-ниско равнище на заразени с Ковид-19.

Според предложението маркираните в зелено, вече не трябва да налагат ограничения за пътувания.

Препоръките трябва да бъдат одобрени от министрите по европейските въпроси идната седмица.

Правителствата се споразумяха за общи стандарти за оценка на риска, но те все още не са постигнали съгласие за последствията. Всяка страна трябва сама да реши за тестването, изискванията за карантина и ограниченията за влизане на територията й.

Страните членки трябва да продължат да координират усилията си в определяне на продължителността на карантината или самоизолацията, се посочва в проектопредложенията, с които ДПА разполага.

Гърция пусна вече интерактивна карта

Службата по гражданска защита на Гърция представи интерактивна карта COVID-19, където гражданите могат да проверят нивото на предупреждение и ограниченията в техния район.

Инструментът Карта за здравна безопасност и защита от COVID-19 включва четири нива на превантивни мерки и правила за всяко регионално звено в Гърция, съобщи информационният портал "Keep Talking Greece", цитиран от Нова телевизия.

През втората фаза на пандемията гръцкото правителство прилага местни целеви мерки за безопасно и безпроблемно продължаване на икономическия и социалния живот.

Определянето на нивото на риска във всяка област зависи от нарастващата или намаляващата тенденция на епидемиологичните променливи. Пример за това е броят на случаите на 100 000 жители, показателите за капацитета на здравната система (например броя на използваните обикновени болнични легла и леглата за интензивно лечение) и епидемиологичната ситуация, отразена от данните за проследяване.

Географската справка и изпълнението на мерките се извършва на регионално ниво, освен ако не възникнат извънредни обстоятелства в съответствие с протоколите на Министерството на здравеопазването и гражданската защита.

Четирите нива са маркирани с цветовете:

Зелено ниво 1 = Готовност

Жълто ниво 2 = Наблюдение

Орган ниво 3 = Усилено наблюдение

Червено ниво 4 = Повишена опасност

Информацията за предпазните мерки във всеки регион на страната може да бъде направена по три начина:

а) чрез избиране на регионалната единица от съответното меню

б) чрез въвеждане на пощенски код в съответното поле

в) чрез кликване върху интересуващата ви зона на картата.

При скролване се вижда пълният списък с мерки и правила, наложени в района, като в тях влизат използването на маски на закрито и /или на открито, максимален брой хора на събирания, събития, работно време на ресторанти, барове и др.

Подчертава се, че картата и инструкциите са на гръцки език. Тя ще се актуализира на всеки 14 дни въз основа на препоръките на комисията по инфекциозни болести на Министерството на здравеопазването или по-често, ако това се налага от здравните и епидемиологичните показатели. В съответствие с това ще бъдат променяни мерките и правилата.

Картата за здравна безопасност и защита от COVID-19 може да се разгледа тук >>