"Много харчене, с много малка ефективност е най-кратката характеристика на този Бюджет 2020. Увеличават се харчовете, а намаляват приходите - затова този бюджет не е за хвалене, Защото нямаме реформи в системите и това, че се наливат пари в нереформирани системи е най-големия бюджет порок на този бюджет. Това заяви зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия.

"За да има реформи, трябва да има политическа воля и да има съгласие между политическите сили по отношение на тези реформи. Искаме следното - съгласие по няколко приоритета - демографска криза, здравеопазване, образование, икономически растеж. По тези четири приоритети трябва да бъде постигнато съгласие", обясни Цонев.

Депутатите и политиците нямаме роля в избора на главен прокурор и не трябва да се месят в него, а "Демократична България" го прави, каза още Йордан Цонев.

"И това е лошо. Политическите партии нямат право да се месят в този избор, а "Демократична България" се меси. Не е демократично право на политическата система да се меси в независимата съдебна система. Има си орган - Висшият съдебен съвет - парламентът на съдебната система", каза той по повод множеството протести срещу избора на прокурора Иван Гешев за главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Гешев беше единствен кандидат, издигнат от прокурорската колегия, а министърът на правосъдието не издигна алтернативна кандидатура с обяснението да се избегнат обвинения за намеса на изпълнителната власт. "Демократична България", чиито представители участваха в протестите, е извънпарламентарна опозиция, допълни той.

Цонев запита риторично защо "т.нар. градска десница", както той се изрази, не е протестирала при избора на предишния главен прокурор, и си отговори: "Разликата, е че този главен прокурор повдигна обвинения на главните действащи лица на този т.нар. демократичен център, който аз наричам "разградската десница", и посочи поименно съиздателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. Прокопиев е подсъдим заедно с бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН. Прокуратурата сочи Прокопиев за подбудител към сделката, защото в годините на икономическа криза е коментирал темата в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество като представител на работодателска организация.

Запитан дали след като депутатите, включително ДПС, подкрепяйки Сотир Цацаров за председател на Комисията за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), не го поставят в конфликт на интереси, ако реши да ги разследва, Цонев отхвърли тази хипотеза. "Няма логика, че аз ще гласувам за председател на КПКОНПИ и той няма да ме разследва", заяви Цонев.

По повод избора на лидера на НФСБ за зам.-председател на Народното събрание, срещу който протестира ДПС, Цонев каза, че лично за себе си ще намери начин да показва отношение към този избор - било като не се обръща към Симеонов, ако той е на трибуната, било като не се изказва.

Според депутата Симеонов се придържа към устойчиви морално укорими от обществото поведенчески модели, като атакува майките - било като блъскаше възрастна жена на българо-турската граница, било като заяви, че ромските майки раждат като кучки, било като обижда майките на децата с увреждания.