Трудовите мигранти са превели през 2018 година рекордните 529 милиарда долара на близки в родината си, отчете Световната банка, цитирана от АФП и ТАСС.

Според данни на банката по-голямата част от преводите са направени за страните с ниско или средно равнище на доходите, а увеличението на този показател е с 9,6 на сто от 483 милиарда долара за 2017 година, допълва БТА.

Общо паричните преводи за чужбина, направени от частни лица, включително към богатите държава, са достигнали 689 милиарда долара през 2018 година спрямо 633 милиарда долара година по-рано.

Паричните средства, насочени към източноазиатския и тихоокеанския район, са се увеличили със 7 процента, а към Южна Азия са нараснали с 12 процента.

Общото увеличение е стимулирано от подобряването на икономиката и трудовия пазар в САЩ и от скока на паричните потоци от страните от Залива и Руската федерация, подчертава Световната банка.

Индия е била основната получателка на тези преводи със 79 милиарда долара, следвана от Китай с 67 милиарда долара, Мексико с 36 милиарда долара, Филипините с 34 милиарда долара и Египет с 29 милиарда долара.

Разходите за превод от 200 долара са били средно 7 на сто през първото тримесечие на 2019 година, допълва Световната банка, която изразява съжаление от факта, че тези такси са високи и припомни целта да бъдат сведени до 3 процента до 2030 година.

Преводите към Африка и тихоокеанските острови продължават да бъдат много скъпи с такси до над 10 процента.

Банките вземат най-много за парични трансфери с 11 на сто от разходите, следвани от пощенските бюра с над 7 на сто.

"Тези парични преводи са на път да се превърнат в основен източник на външно финансиране на развиващите се страни. Високите разходи за трансферите намаляват печалбата, която може да се получи от миграцията", подчертава Дилип Рата, главният автор на изследването на Световната банка, цитиран от Франс прес.