Предвид предимствата на локацията Стара Загора се отчита сериозен интерес от страна на заинтересовани потенциални инвеститори, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов и изрази надежда в скоро време да има конкретен проект, който да се развива на Летище Стара Загора.

Терените на летището, благодарение на Министерството на отбраната, са разширени и към момента има трима инвеститори, които разглеждат възможността на инвестиция на територията на Летище Стара Загора, съобщи министърът.

Той изтъкна, че преди да бъде взето решение, то ще бъде обсъдено с хората в града и заяви, че основният приоритет на министерството остава този обект да бъде логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка. За тази локация трябва да намерим стратегически инвеститор, допълни той.

Не е никакъв проблем да възстановим летището, да се извадят пари и да се направи летището, би било проблем да направим един паметник, хубаво е да намерим оператор, заяви още министър Караниколов.

По време на парламентарния контрол днес той коментира още, че инвеститорите вече искат изградени индустриални зони и да им се предоставят терени с необходимата инфраструктура. Минаха времената, когато водехме инвеститорите на едни хубави терени, "зелени", най-често земеделски земи, допълни той в отговор на депутатски въпрос за индустриалния парк в Силистра.

Караниколов съобщи, че в момента се подготвя Закон за индустриалните зони, където ще има допълнителни права и задължения за инвеститорите в такива зони.

Той предложи, по аналогия с направеното в Стара Загора, в Силистра общината да създаде свое дружество, в което да апортира терените за бъдещата индустриална зона, след това Националната компания "Индустриални зони" да влезе в общинското дружество през увеличение на капитала, като средствата от това да останат в дружеството и то да започне проектирането и изграждането на индустриална зона. Министърът информира, че на 14 инвеститора са били предложени съответни терени в избраната локация, но без последващ интерес.