Американският президент Доналд Тръмп каза, че не се интересува от втори етап на търговски преговори с Китай, предаде Ройтерс.

"Точно сега не се интересувам от преговори с Китай", заяви Тръмп в интервю по телевизия Си Би Ес Нюз.

"Ние направихме голяма търговска сделка", каза той, имайки предвид постигнатото в първи етап споразумение през януари.

"Но веднага щом сделката беше направена, мастилото още не беше изсъхнало, а те ни удариха с тази напаст", каза Тръмп, говорейки за коронавируса, появил се най-напред в китайския град Ухан.

"Затова точно сега не се интересувам от преговори с Китай за друга сделка", заяви той.

Тръмп обяви от Белия дом, че е подписал законопроект и изпълнителна заповед за търсене на отговорност от Китай за "потисническите" му действия в Хонконг.

Той каза, че не планира да разговаря с китайския президент Си Цзинпин.

Потокът от пристигащи в Хонконг, който преди пандемията бе един от най-опещаваните градове в света, на фона на пандемията от новия коронавирус се е стопил с 99,7 на сто спрямо същия месец година по-рано. Това съобщи междувременно днес управлението по туризма на специалния административен район на Китай.

През юни са отчетени 14 600 посещения в Хонконг, което е с 99,7 на сто в сравнение с аналогичния период на миналата година, се посочва в комюникето на управлението, цитирано от ТАСС.

От края на март международното летища "Чек Лап Кок" на практика е затворено за чужденци, които нямат документ за пребиваване в специалния административен район.

От 1 юни летището възобнови частично обслужването на транзитни пътници.

В Хонконг са регистрирани 1569 случая на заразяване с новия коронавирус и осем починали от последиците от инфекцията.

През последните дни епидемиологичната обстановка в мегаполиса значително се влоши и властите въведоха редица нови ограничителни мерки.