Правителството на американския президент Доналд Тръмп премахна вчера мерките, които трябваше да ускорят изчезването от пазара на крушките с нажежаема жичка от 2020 година, предаде Франс прес. Това е нов епизод от дерегулацията в областта на околната среда, с която Тръмп се ангажира от 2017 година.

В САЩ крушките с нажежаема жичка от години отпадат от употреба по силата на закон, приет през 2007 година, който направи задължителни определени равнища на икономия на енергия, на които традиционните лампи с нажежаема жичка с формата на круша не успяха да отговорят. Обратно на случилото се в Европа обаче те не изчезнаха.

Светодиодните крушки (LED) се появиха през 2012 година и пожънаха огромен успех през последните години. Te обхващат по-голяма част от продажбите на стандартни крушки, които всеки ползва за осветлението си вкъщи.

Халогенните крушки с нажежаема жичка, които са по-икономична версия на традиционните крушки, съставляват около една четвърт от продажбите, по данни на Национална асоциация на производителите на електрическо оборудване в САЩ.

Но разпоредбите за икономия на енергия, произтичащи от приетия през 2007 година закон, не се прилагат за стотици милиони други крушки с нажежаема жичка : малките с форма на свещ, цветните крушки, лампите с форма на прожектор, както и малките лампи с тръбовидна форма.

Администрацията на Барак Обама реши през 2017 година да ги включи в нормите от януари 2020 година. Именно тази разпоредба анулира вчера министерство на енергетиката.

Освен това правителството се отказа от затягане на мерките за спестяване на енергия, разглеждани при Барак Обама, които биха изключили изцяло от употреба крушките с нажежаема жичка.

Тези решения "ще оставят избора за осветление на жилищата и компаниите в ръцете на американците, а не в тези на федералното правителство", заяви в комюнике говорител на министерство на енергетиката на САЩ.

Правителството оценява, че през първото полугодие на 2018 година са били продадени 275 милиона крушки с нажежаема жичка със специални форми, които биха могли да бъдат засегнати от най-твърдите мерки.