Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара ще бъдат увеличени от 10 май от 10 на 25 на сто, защото според него търговските преговори напредват твърде бавно, предадоха световните агенции и БТА.

"За 10 месеца Китай плащаше на САЩ мита от 25 на сто за високотехнологична продукция на стойност 50 милиарда долара и 10-процентови налози за други стоки на стойност 200 милиарда долара", допълни Тръмп, цитиран от Ройтерс.

По думите му от петък тези 10 процента ще станат 25 процента.

Други стоки, доставяни от Китай за САЩ на стойност 325 милиарда долара, остават без мита, но скоро ще бъдат обложени с 25 процента, уточни американският държавен глава в Туитър.

"Преговорите по търговското споразумение с Китай продължават, но напредват много бавно", подчерта президентът на САЩ.

Китайският вицепремиер Лю Хъ все пак може да пътува до САЩ за търговски преговори тази седмица. Възможно е обаче да съкрати визитата си или изцяло да я отмени. Това съобщи днес в. "Саут Чайна морнинг пост", позовавайки се на източници, и цитиран от Ройтерс.

В по-ранна версия на информацията изданието посочи, че Лю ще замине за САЩ макар и за по-кратко от планираното първоначално, без да спомене вероятността посещението да бъде отменено. "Саут Чайна морнинг пост" писа, че се очаква той да тръгне от Пекин в четвъртък, 9 май или три дни по-късно от планираното първоначално, и да напусне Вашингтон ден по-късно.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано днес, че Китай обмисля да отмени преговорите тази седмица след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че възнамерява да вдигнем митата за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10 до 25 процента и скоро да обложи и китайски внос за още 325 млрд. долара, за който в момента не се налагат мита.