Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че Вашингтон ще наложи мита върху вноса на стоки за 11 милиарда долара от Европейския съюз, след като по-рано постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър предложи списък с продукти, които да бъдат обложени в отговор на европейските субсидии за авиацията, информира Ройтерс.

"Световната търговска организация е на мнение, че субсидиите на Европейския съюз за Еърбъс неблагоприятно са повлияли САЩ, които сега ще наложат мита за 11 милиарда долара на стоки от ЕС! ЕС се възползва от САЩ в търговията от много години. Това скоро ще спре!", туитна американският президент.

Вашингтон и Брюксел от близо 15 години водят глобален търговски спор, обвинявайки се взаимно в незаконно подпомагане на самолетостроителните им концерни, съответно Боинг (Boeing) и Еърбъс (Airbus). Предварителният списък, публикуван от американските власти, включва най-вече продукти от авиационния сектор, но и стек от риба меч, филе от сьомга, сирена, както и плодове, зехтин и вина.

Окончателният списък се очаква през лятото.

Междувременно ЕС започна да подготвя ответни мерки заради субсидиите за Боинг.