Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че енергетиката на Източна Европа трябва да бъде свободна от чуждестранно изнудване, предаде ТАСС и БТА.

На съвместна пресконференция в Белия дом с полския си колега Анджей Дуда американският президент похвали Инициативата "Три морета", обединяваща Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска и Чехия.

"Това е изключително важно партньорство в сферата на енергетиката, което осигурява надежден източник на енергийни ресурси за Източна Европа и ще бъде свободно от заплахата от чуждестранно изнудване", заяви Тръмп вчера.

"Полша много добре знае какво представлява чуждестранното изнудване", добави той и отбеляза, че Инициативата "Три морета" се основава на справедливост, откритост и взаимна изгода.

Тръмп не уточни какво има предвид под "чуждестранно изнудване", отбелязва ТАСС.

Президентът на САЩ каза също, че Вашингтон и Варшава ще сключат споразумение за сътрудничество за развитието на ядрената енергетика в Полша.

"Ние работим за сключване на споразумение, което ще помогне за създаване на атомни електроцентрали в Полша. Те ще купуват от една от нашите много големи, много добри компании технологии за атомна енергия за граждански цели", добави той.