Президентът Доналд Тръмп изглежда вижда в митата единственото решение на голям брой проблеми във външната политика, но не му се получава, пише в редакционна статия вестник "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА.


Тръмп продължава да твърди, че цената на митата се поема от търговските партньори на САЩ. Истината е, че Мексико няма да плаща тези мита, както и не плаща за изграждането на гранична стена. Митата на Тръмп се плащат от американците, отбелязва "Ню Йорк таймс" във връзка с решението на американския президент да въведе от 10 юни петпроцентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, за бъде сложен край на незаконната имиграция, и заплахите на Тръмп митата постепенно да бъдат увеличавани, докато този проблем не бъде решен.

"Ню Йорк таймс" отбелязва също, че във вчерашната си реч пред дипломиращите се студенти в Харвардския университет германският канцлер Ангела Меркел е разкритикувала мирогледа на Тръмп, макар да не назова поименно американския президент в речта си.

"Протекционизмът и търговските конфликти излагат на опасност международната търговия и, като последствие, самите основи на нашия просперитет", заяви Меркел пред възпитаниците на Харвард.

Вестник "Вашингтон пост" също обръща внимание на решението на Тръмп за налагане на мито на стоките от Мексико. Икономическите последици на новия план на Тръмп могат да бъдат усетени бързо и болезнено, отбелязва всекидневникът. Митата се плащат от компаниите, които внасят стоките, така че американските компании ще платят вносните наказателни мита, а после вероятно ще направят така, че част от цената да се плаща от потребителите, посочва американското издание.

В своя редакционна статия от днес германският вестник "Мителбайерише Цайтунг" коментира общия подход на Тръмп във външната политика: "Моделът, използван от Тръмп във външната политика вече е лесен за разпознаване. Първо, той отправя заплахи, които са толкова големи, че изглеждат преувеличени. Впоследствие, изразява противоположното мнение и се възхвалява като миротворец, който току-що е предотвратил голяма катастрофа", пише "Мителбайерише Цайтунг".

Според германското издание зад този начин на действие на Тръмп се крие убеждението му, че воденето на преговори трябва да става от позицията на силата.