Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от новите мерки на Федералния резерв в подкрепа на американската икономиката.

Той отново критикува централната банка и нейния председател Джером Пауъл, твърдейки, че те трябва да направят повече за повишаване на конкурентоспособността спрямо търговските партньори на САЩ. Президентът също така обвини различни държави и еврозоната в девалвация на техните валути и настоя, че щатският долар е прекалено силен.

"Това, което пазарът искаше да чуе от Джей (Джером) Пауъл и от Федералния резерв, е, че това е началото на продължителен и агресивен цикъл на намаляване на лихвените проценти, което да бъде в крак с паричните политики на Китай, Европейския съюз и на други страни по света", написа Тръмп в Туитър и продължи:

"Както обикновено, Пауъл ни разочарова, но поне той прекрати количественото затягане (сложи край на програмата за намаляване на притежаваните от Фед финансови активи за 3,8 млрд. долара), което на първо място въобще не трябваше да започне при липсата на инфлация. Ние ще спечелим така или иначе, но със сигурност не получаваме голяма помощ от Федералния резерв!".

Критиките на Тръмп са факт, след като Федералният резерв намали в сряда основната американска лихва за пръв път от 2008-а година насам, но "само" с 0,25%, а не с 0,5%, както настояваше американски президент, и в същото време централната банка не даде ясен знак, че това представлява начало на по-продължителен цикъл на разхлабване на лихвите ставки.