Държавите, които са с най-сериозни проблеми в икономиката, голям дефицит на платежните си баланси и огромен външен дълг, обикновено се определят като "чупливи" икономики (Fragile Fivе).

Терминът е въведен от аналитиците на Morgan Stanley в 2013 година, като тогава с това понятие те обозначиха Бразилия, Индонезия, ЮАР, Индия и Турция. По-късно и други експерти създаваха свои Топ 5 на "най-чупбливите" икономики в света.

Днес според "Блумбърг" в Топ 5 са Турция, Аржентина, Колумбия, ЮАР и Мексико. Начело е Туриця, а всички останали имат "признаци, наподобяващи случващото се в турската финансова система", пишат експертите.

Турция е 13-та по размер икономика в света по БВП, пресметнат по паритет на покупателната способност. В момента страната преживява финансова криза, която се характеризира с поевтиняване на турската лира спрямо долара. Но докато президентът Ердоган смята ,че причините за това са "операции на външни сили" срещу страната му, експертите на J.P. Morgan Asset Management са на мнение, че това е следствие от куп структурни и геополитически проблеми.

Турската иконоимика от години изпитва хронически дефицит при платежния си баланс, защото внася доста повече, отколкото изнася. Най-голям дял във вноса й са енергоносителите и когато те поскъпват, нещата се влошават. Около 40% от външния дълг на страната е в щатски долари, а в момента изплащането му е доста скъпо за поевтинялата национална валута.

Инфлацията прехвърли 16%, а Централната банка, под вилянието на президента Ердоган не посмя да повиши лихвите по заемите.