Светът стана доста негостоприемно място през миналата година. Пазарите на петрол, акции, валути и метали се люшкаха от една крайност в друга, политически трусове определиха посоката на икономическо развитие.

Но ако значителна част от тези процеси могат да бъдат обяснени с тенденциите в развитието на световната икономика, със смяната на периоди на възход с такива на падение, то немалко част зависят от отделни хора.

Именно тези личности, които се оказаха на върха на своите държави или компании, могат с едно решение или действие да тласнат света отново в криза - икономическа, финансова , политическа. Субективно е да се определят най-важните личности, които имат тази възможност, защото изненадите в световната политика и икономика винаги са много ,но ето едно виждане по този въпрос:

Безспорният кандидат №1 за така роля е американският президент Доналд Тръмп. Неговата протекционистична политика мнозина експерти определиха като "движение на слон в стъкларски магазин". Започнатите от Тръмп търговски войни разтърсиха световната икономика, а тяхната кулминация тепърва предстои.

Американският президент започна лична битка с ОПЕК - картелът на петролните производители и успя да спечели в много от сблъсъците, довеждайки цената на петрола до нива около 50 долара за барел. Постави условия на Китай и заплаши с нови мита и като че ли накара Пекин да се замисли за отстъпление. Не се поколеба да удари и съюзниците си от ЕС по темата за автомобилите, митата и преференциите им на американския пазар. Способен е с един туит да понижи курса на долара и цената на петрола. Никой не знае какво ще предприеме Тръмп утре, но той е в състояние да създаде сериозни проблеми пред световната икономика в името на "благородни", според него, цели.

Номер две е шефът на Фед Джеръм Пауъл. Назначен като "човек на Тръмп", той продължи курса на предходника си - Джанет Йелън и четири пъти през 2018 година вдигна основната лихва в САЩ. От 1.375%, тя стана 2.375%. това предизвика раздразнението на президента и дори заплахата, че ще го смени от поста му. Политиката на Фед доведе до повишаване привлекателността на доларовите инвестиции и приток на капитали в САЩ. Пострадаха развиващите се пазари и валутите на държавите от тази група - Турция, Русия, ЮАР, Мексико.

Ако тази политика продължи, може да се стигне до открит конфликт с президента, а това не е добре за финансовата стабилност на САЩ, която е от значение за целия свят.

Номер три е Мохамед бил Салман. Този човек на практика управлява Саудитска Арабия, голям производител на петрол и на практика определящ политиката на ОПЕК. До голяма степен цената на тази суровина зависи от поведението на ОПЕК. Но принц ът-престолонаследник, каквато е титлата на бин Салман, се прояви като човек, който не се колебае да отстрани физически своите политически противници. А това е взривоопасно, особено като се има предвид, че саудитците са основен съюзник на САЩ в региона на Близкия Изток. Убийството на Кашоги постави на дневен ред санкции срещу Рияд, а това означава влошаване на отношенията между американците и саудитците. Така балансът на силите в Близкия Изток може да бъде нарушен.

Четвъртият важен лидер, от който зависи много през 2019 година е Тереза Мей. Британският премиер, който трябва да извърши Брекзит и да си отиде от властта. Ако сделката на Лондон с Брюксел се провали, Великобритания може да се окаже в незавидно икономическо положение и политически хаос. А когато тази държава се люлее, морска болест хваща цяла Европа. Сега дилемата е - прокарване на непопулярната сделка или втори референдум. Думата до голяма степен за това кое ще бъде избрано е на Тереза Мей. Докато това не се случи, заплахата световната икономика да рухне заради Обединеното кралство остава.

И на петото място, но не по значение и възможности да взриви света е Николас Мадуро. Този шофьор на автобус от градския транспорт в Каракас, Венецуела, се оказа начело на държавата и я доведе до небивал икономически срив. Страната, която има най-големите доказани залежи от петрол, не може да добива суровината в количества ,които да гарантират държавния бюджет. Хиперифлацията уби всички спестявания на венецуелците, повече от 3.5 милиона души избягаха в съседни държави. Мадуро все още намира пари, главно като кредит от Русия, за да се крепи на повърхността, но докога ще продължи това, не е ясно. Ако Венецуела рухне и обяви фалит, това ще повлече куп инвеститори и ще намали икономическия ръст не само на Латинска Америка, но и на света. Да се говорим, че в тозди случай е възможна и гражданска война в страната ,както и намеса на външни сили в трагедията.