Експертите на Международния валутен фонд представиха своята икономическа прогноза, в която оценяват потенциала на държавите в света за икономическо развитие и увеличаване на националното си богатство до 2020 година. За съставяне на класацията са използвани реални факти, статистически данни и прогнози на водещи икономисти.

Ето и Топ 10 на държавите в челото на класацията:

1. Макао

Световният център на казината и игралните зали ще стане най-богатата държава към 2020 година. Бившата португалска колония, разположена в южната част на Китай, е лидер на хазарта в Азия и целия свят от десетина години. Заради легалните хазартни игри тук идват не само богати китайци, но и американци, а и богаташи от целия свят.

Те оставят парите си в Макао и затова БВП ($143 120) на глава от населението тук се е утроил от 2001 година до сега.

2. Катар

Това емирство се смяташе за най-богатата страна в света. Според МВФ до 2020 година ще отстъпи първото място на Макао, но ще запази втората си позиция. Продажбите на петрол и природен газ дават над 50% от БВП на държавата, съставляват 85% от нейния износ и покриват 70% от разходите на бюджета. БВП на глава от населението е $ 139 150.

Развитата петролопреработвателна промишленост, нефтохимическите заводи и металургията дават останалото. Катар притежава и гигантско петролно-газово находище, известно като Norh. Това е гаранция, че богатството на емирството няма да намалее въпреки проблемите от последните години.

3. Люксембург

Само 3 европейски държави влизат в топ 10 на най-богатите в света и Люксембург е европейският номер 1. Тук са разположени много от институциите на ЕС, а в тях работят добре платени служители, които харчат парите си в херцогството. Това обяснява донякъде високия стандарт на живот и БВП от $118 150 на човек.

Съществуването на офшорна зона пък привлича инвестиционни фондове и над 200 банки - повече, отколкото в който и друг да е град на планетата.

4. Сингапур

Наричат го световен финансов център. И това става все по-точно, особено като се има предвид проблемите на Лондон заради Брекзит. В Сишнгапур има високо развита пазарна икономика, ниски данъци и затова тук са много от транснационалните компании.

Хората идват тук заради наличието на само 5 данъка-един върху заплатата, един върху печалбата и още три, които не съставляват сериозен процент. За миналата година БВП на глава от населението е $ 105 800.

5. Бруней

Султанът на Бруней дълги години бе смятан за най-богатия човек на планетата. Причината - големи запаси от петрол и природен газ в държавата му. Тук основната икономическа дейност е преработването на петрола - 10 милиона тона за година. Износът на петрол и газ дават 90% от валутните приходи на държавата.

Напоследък Бруней стана и водеща сила в износа на втечнен природен газ. Сред клиентите му са Япония, Австралия и някои от най-богатите европейски държави.

6. Ирландия

Държавата преживя сериозни проблеми около икономическата криза, но бързо се възстанови и за миналата година има БВП на човек от $ 87 870. Слави се с много ниска безработица и бързо увеличаване на заплащането на труда. Затова един от двигателите на икономическия ръст са потребителските харчове.

7. Норвегия

Тази европейска държава е най-големият производител на петрол и природен газ в северна Европа. Силно развита е и икономиката, свързана с морето-превози, производство на аквакултури, хидроенергетика и вятърна енергетика.

Норвегия задоволява повече от половината си енергийни нужди именно с възобновяеми енергийни източници и затова износът й на петрол е значителен. БВП на глава от населението - $78 540.

8.ОАЕ

Обединените арабски емирства залагат не само на петрола и природния газ, макар че си имат достатъчно от тях, но и на реекспорт и търговия. Благодарение на приходите от петрол и природен газ е развита забележителна инфраструктура и мащабно строителство. Оттук минават и потоците от стоки ,произвеждани в Индия, Пакистан и други азиатски държави.

9. Кувейт

Емирството притежава 9% от световните запаси на петрол и затова износът му дава 95% от държавния бюджет. Но освен това, тук е добре развита промишленост за производство на строителни материали, хранителна промишленост. В преработването на морска вода и използването й за питейни и земеделски нужди Кувейт е номер 1 в света.

10. Хонконг

Градът представлява истински рай за бизнеса-ниски данъци, свободен пазар, липса на държавна намеса в икономическите дейности. Това е офшорна територия и свободно пристанище без митнически сборове при внос, няма ДДС или някакъв друг подобен данък.

Акциз се плаща само за 4 вида стоки, независимо дали са вносни или се произвеждат на място.