Престолонаследникът на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и бившият британски премиер Тони Блеър станаха част от борда на съветниците, който ще надзирава строителството на новата столица на Индонезия, съобщиха днес местните власти, цитирани от ДПА.

Новината идва след като Индонезия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха сделки за 23 милиарда долара в енергетиката и други сектори при посещението на президента Джоко Видодо в Абу Даби през уикенда.

Индонезийският министър Лухут Панджайтан, отговарящ за инвестиционните въпроси, заяви, че шейх Мохамед, който е и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ, ще оглави консултативния съвет по изпълнението на проекта за новата столица, а Блеър и главният изпълнителен директор на японския конгломерат СофтБанк (SoftBank) Масайоши Сон ще бъдат членове.

Консултативният съвет ще има задачата да дава насоки с надеждата присъствието му да засили доверието сред инвеститорите в новата столица, каза Панджайтан.

Новият административен център на Индонезия ще бъде изграден в горист район в провинция Източен Калимантан на остров Борнео. Предвижда се строителството да започне в края на тази година.

Правителството е избрало тази локация поради минималните рискове от бедствия като наводнения, земетресения, цунами и вулканични изригвания, отбелязва Ройтерс. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Цветомира Маринова