В нито един град по света няма толкова много портокали, колкото по улиците на испанския Севиля - около 50 хиляди портокалови дървета. Това, обаче, са горчиви портокали, не се ядат, а възможността за използването им за други цели е ограничена. Затова и тоновете портокали, които падат от дърветата се изхвърлят.

Местната водоснабдителна компания Emasesa е започнала да осъществява безпрецедентен за страната проект - производство на електронергия от портокали.

"Портокалите се смилат - получават се 50 % сок, 50 % отпадъци (кора и маса). От захарта, съдържаща се в сока се произвежда газ с високо съдържание на метан, който се използва за производство на енергия", разказва ръководителят на департамента за околна среда на компанията EmasesaБениньоЛопес.

3е-news.net

От 50 тона портокали може да се произведе енергия, която да се потребява от 100 жилищни помещения на ден. Но планове за снабдяване с нея на домове няма. "Портокаловата енергия", получавана от сока, се използва в пречиствателна станция за отпадъчни води, а кората и пулпата се използват за производството на компост за наторяване на почвата за земеделски култури.

Лопес обяснява, че за производството на енергия са необходими продукти, които съдържат голямо количество захар, въглерод. Тоест, например от картофи енергия в такъв обем е трудно да се произведе. Но маслините и отпадъчното месо са напълно подходящи и от няколко години компанията ги използва за тази цел.

"Пречиствателните станции генерират енергия от органични материали, които се съдържат в самите отпадъчни води, но чрез добавяне на селскостопански отпадъци, портокали, маслини, хранителни остатъци това може да се постигне, така че за пречиствателните станции, например пречиствателната станция Copero, където провеждаме експеримента, ще е самодостатъчно. По-специално вече пет години използваме маслини вече. Това е като огромен стомах, който смила и произвежда газ ", обяснява представителят на компанията.

Освен това, Emasesa получава отпадъците безплатно, тъй като "производителите трябва да изпълняват законодателството на ЕС в областта на околната среда".