Световната банка прогнозира, че темповете на растежа на световната икономика през 2019 година могат да бъдат под прогнозираните през юни 2,6 на сто. Това прогнозира късно снощи президентът на международната финансова организация Дейвид Малпас в изказване в Университета "Макгил" в Монреал.

Растежът на глобалната икономика се забавя. През юни Световната банка прогнозира, че световната икономика през 2019 година ще нарасне с 2,6 на сто, което, ако се потвърди, ще бъде най-бавният темп за последните три години, но сега очакваме, че той дори ще бъде още по-нисък, посочва Малпас в комюникето на банката, цитирано от ТАСС.

Шефът на Световната банка посочи като причини за забавянето Брекзит, рецесия в Европа и нестабилност в търговията като цяло. Друг фактор за тази тенденция според Малпас е недостатъчното увеличение на инвестициите в икономическите системи на развиващите се страни.

През юни Световната банка прогнозира, че темповете на растежа на световната икономика през тази година ще се забавят спрямо миналогодишните 3 процента до 2,6 процента, а през идната година ще се ускорят едва до 2,7 на сто. Още тогава експертите на банката отбелязаха, че в групата страни с развита икономика, особено в еврозоната, икономическият растеж през 2019 година ще се забави заради свиването на износа и инвестициите. Те прогнозираха и спад на темпа на растеж на икономиката на САЩ през тази година спрямо миналогодишните 2,9 процента до 2,5 процента, а през 2020 година - до 1,7 на сто.