В рамките на Стратегическия диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за Република България и Съединените американски щати, министър Теменужка Петкова се срещна с представители на Департамента по енергетика на САЩ. Това съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

В срещата са участвали посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, заместник-асистент секретарят по управление на чисти въглища и въглерод към организацията "Енергия от изкопаеми горива" към Департамента по енергетика на САЩ Лоу Хъркман, Анджелос Кокинос и д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ.

Обсъдена е била възможността за сътрудничество по отношение на запазване на капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ. По думите на министър Петкова те осигуряват над 46 на сто от производството на електроенергия за страната. Значителни са разходите на централите за купуване на емисии през последните години, което оказва влияние върху цената на произвежданата от тях електроенергия. Отбелязано е било, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" инвестира над 1.2 млрд. лв. в пречиствателни съоръжения.

От Департамента по енергетика на САЩ са представили информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни са се обединили около възможността за сътрудничество с цел запазване на работата на топлоелектрическите централи в България, се посочва в съобщението.