Проектът за АЕЦ "Белене" е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни министърът не енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. По думите ѝ, изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала.

"Когато вече нотифициран проект има промени по инвестиционния проект, държавата е длъжна да нотифицира повторно ЕК, като изпрати съобщение с промените, които ще бъдат направени", поясни Петкова.

Според нея, анализи на БАН и стрес тестове са извършвани от международни организации на площадката на "Белене" за сеизмична активност. Те показват, че няма сеизмичен риск. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, като националните интереси ще бъдат защитени, допълни Петкова. Срокът за изпълнение е около една година.